onsdag 22 april 2009

Förvirrad, förvånad och lycklig

Efter en smärre kamp med teknikens under lyckades jag ladda upp lite fler bilder, dessa finns att beskåda här för de som är intresserade :-) Helgen i Skåne har gjort mig gott, jag känner mig verkligen full av energi men också av visst vemod över att dagarna bara försvann och tog slut alltför snabbt. Har nog inte helt landat efter denna fantastiska resa ännu, men ett lyckligt minne är det, hur som haver...

Lever just nu i förvirringens tillvaro, det är tusen saker som snurrar i huvudet och som vanligt är våren en hektisk tid. Som om det inte vore nog har jag en flytt att ta tag i, om en månad ska jag vara flyttad och klar och inte begriper jag hur jag ska hinna med det mitt i träningsuppladdning och annat. Nåja, det får bli som det blir, men det är klart förvirrat iallafall. Och som om inte det vore nog så har jag drabbats av Vårkänslor med stort V, den värsta (bästa) sorten som mest får mig att le fåraktigt och snurra runt i cirklar...

Fast lite träning har jag faktiskt lyckats med! Måndagsförmiddagen ägnades åt brutalbehandling hos världens-bäste-R, den här gången gjorde det riktigt, riktigt ont. Jag kallsvettades av smärta och ville helst sparka bort R från mina ömma ben, men uthärdade. Det är trots allt jag själv som utsatt min kropp för smärtan... Nåja, det var en mörbultad kropp som jag släpade iväg till EIP igår, coachens schema sa tusingar och jag joggade dit med förvissningen att det kunde bli pannkaka av alltihop. Mötte upp Pertti och fick draghjälp på vägen, riktigt skönt! Planen var varannan "långsam", varannan snabb, dvs 4:05 respektive 3:50 min/km med 2 och 4 min joggvila. Det blev inte riktigt som planerat, kroppen var ohyggligt pigg och jag lät den rulla på. Såhär blev intervallerna:
1) 3:55
2) 3:45
3) 4:00
4) 3:48
5) 3:55
6) 3:50
Jag vet att jag borde vara jublande nöjd, men känslan var mest ett "jahaja...". Jag är förvånad över att det inte gjorde mer ont, förvirrad över att jag inte har någon känsla för hur formen är, borttappad i planeringen på nåt sätt. Har inget fokus på Stockholm Marathon alls, även om jag nog borde börja tänka på att det är ett marathon att genomföra... Well, det kommer väl. Just nu har jag ändå fullt upp med allt annat härligt som pågår i livet. Och imorgon är det laktat-test, can't wait!!

24 kommentarer:

Dunceor sa...

Argh, facebook, detta virus!

Men annars verkar ju allt rulla på kanon för dig. Fokusen på Stockholm kommer nog när det börjar närma sig. Vet du vad målet är i Stockholm eller tänker du låta benen bestämma tempot?

Em Löfgren sa...

jäklans bra intervallat!! =)

Anonym sa...

Ser ut som typ varannan snabb typ.

Karin sa...

Dunceor: Haha, ja. Men lite funktionellt är det också. Stockholm är inte så högt prioriterat i år, det får bli kroppen som bestämmer. Jag hoppas på att kunna göra som i N.Y; låta kroppen rulla på och bara njuta :)
Emliscious: Tack!! =)
Anonym: Det är typ varannan snabb typ... ;-) Fast det är lite för dålig skillnad mellan de "snabba" och långsamma", det borde vara 15-20 sek, inte 10.

Tildo sa...

Ha ha ha! Vårkänslor med stort V! Om man säger "V" får man också säga "ad" eller "em". Jag också varit ung en gång, fast jag är 130 år.

gullfot sa...

Jag bara ler, även om jag liiiite håller med Tildo. Är inte livet underbart! Och hojta om/när du behöver packhjälp.

Katarina M-I sa...

KillerIllerKarin:)

Kraum

T sa...

Vad var syftet med att köra varannan långsam när vilan var så pass lång?

MarathonMia sa...

så snabb så snabb! Nu får jag bita dig i baken på ståvilan ;)

n'batha m'bwele sa...

T: En Szalkai-fråga. Snabba intervaller med långvila varvat med långsammare och kortare vila = Blandning av syra och Vo2Max. Vilan kommer att kortas av på den långsammare men inte på den snabba. Det är ett sätt att öka tempot men lära kroppen bitvis att tåla syran som uppstår vid kortare långlopp. Varvar man detta med regelrätta VO2Max tusingar och AT-snabbdistans gör det susen med milenmålet. Dock ingenting för rättrogna Szalkai-fanatiker. De ska harva AT-tusingar resten av livet.

Karin sa...

Tildo: Vem. Är du nöjd nu? ;-) Okejdå, jag är kär. Så in i bomben!
Fredrika: Jag lever fullt ut nu :-) Våren är underbar och likaså livet!
Katta: :-) Tackar! Kram
T: Välkommen hit! Ser att coachen svarat dig nedan, hoppas svaret gör dig klokare :)
Mia: Come on, bejbi, bite me! :-D
Coach N'batha: Tack för svaret. Du har alltid så kloka förklaringar :)

T sa...

Blev inte klokare.
Hade förstått om det varit en rak vila på 2min, alternativt 2min vila efter "snabba" & 1min vila efter "långsamma".
För mig ett märkligt pass när man har 4min vila och sen kör en "långsam".

Karin sa...

Well, det ÄR ett märkligt pass. Men kul. Och det är det viktigaste för mig, men självklart är alla synpunkter välkomna :-)

Magdalena sa...

Grattis till VÅRKSÄNLORNA! ;o) och till snabba intervaller. En oinvigd:vad är AT?

Tildo sa...

AT betyder "anaerob tröskel", dvs den puls som man klarar att försörja med syre utan att behöva bilda mjölksyra.

(Ha, det trodde ni inte att jag skulle veta va?)

Karin sa...

Magdalena: Tack :-)))
Tildo: Nu är jag otroligt imponerad! Vilka kunskaper du besitter :-)

n'batha sa...

T: Läs någon annan löparlitteratur än den som Szalkai rekomenderar så blir det inte så märkligt längre. Läs om Pölders teorier t ex.

Du tycker alltså att vila kring 3-4 minuter efter VO2Max är konstigt? Titta på de träningsscheman som finns på tyska RW:s hemsida så ser du hur utvecklingen ser ut över en 10 veckors period.

Karin sa...

Tack igen, coachen. Du ÄR bäst och du vet att jag litar på dig till 100 % =)

T sa...

Jag läser inte Szalkais löparlitteratur. Menar du Tony Pölder så har jag inte fördjupat mig i hans teorier.
Mina erfarenheter från 15 års elitsatsning är att träningsuppläggen är individuellt anpassade, inte "klipp & klistra" träningspass från tyska rw och diverse internetsidor

4min vila och sen en "långsam"! Ja det är märkligt för MIG.
Döma av tiderna i blogginlägget så gick det väl inte helt enligt schemat heller?

Men jag ska inte lägga mig i eran träning. Ville bara få en åsikt på passet.
Träna på. det blir säkert bra.

Karin sa...

T: såklart du får ifrågasätta, mer än gärna :-) Dina synpunkter och åsikter är välkomna och jag gillar att diskutera och resonera. I min värld finns inga absoluta sanningar nämligen... 15 års elitsatsning, minsann. Häftigt! Vilken/vilka distanser?

Min träning har gjort mig snabbare, mycket snabbare. Kanske finns det mer effektiva sätt för mig, kanske inte... Så länge jag mår bra, förbättras och har kul så får upplägget vara hur det vill, bara det passar mig. Och det gör det :-)

Anonym sa...

Grattis till vårkänslorna! Och kärleken - kan det vara därför du är så snabb? Du vill hem och gosa? :-)

T sa...

Huvuddistanser 5000m-halvmara.

Härligt! Hoppas du fortsätter att utvecklas och att din utvecklingskurva fortsätter peka uppåt.

Tack för ordet.

n'batha sa...

Jag copy-pastar inte. Var fick du det ifrån? Läs mitt förra inlägg igen. Jag refererade till vilan och liknande träning som har den vilan, inget annat. Läs inte in saker i mina inlägg som inte finns där.

Karin svarar otroligt bra på dessa intervaller, precis som du påpekar. Tror du det är en slump pga copy-paste? Dumt skrivet.

Ps. Ja, jag menade Tony Pölder. Läs på om hans idéer. De är uppfräschande bland alla tröskelfanatiker.

Karin sa...

Bureborn: Tack :-)) Tyvärr har jag goset på lite avstånd (tvärs över stan) men nog springer man lite snabbare av ren inspiration, hihi
T: Coolt! Tävlar du fortfarande? Tack så jättemycket, jag hoppas på utveckling även om den säkert inte går spikrakt uppåt. Återkomm gärna :)
Coachen: :-D Jag gillar dig för din lyhördhet och förmåga att "tänka utanför ramarna". Även om jag inte alltid förstår varför jag gör det jag gör. Det funkar ju!