tisdag 22 juli 2008

En "Aha"-upplevelse mitt i backen

Då var man tillbaka på jobbet igen, det var sig likt vill jag lova ;-) Skillnaden var väl att det inte var helkaos utan bara lite småstyrigt. Jag lyckades som vanligt ha det lugnt, lugnt, lugnt och sen körde det ihop sig totalt under ett par timmar, men det redde ut sig det med. Saker och ting brukar ju göra det...
Igår var planen att köra 6x1000 m intervaller på Krillans IP direkt efter jobbet men när jag kom in till stan så vräkte regnet ner och löpbanorna var både blöta och fläckvis dränkta av vattnet. Ingen hit att springa intervaller i, så jag avskrev den planen ganska direkt. Surade lite, men kom på bättre tankar; backpass! I väntan på lite bättre väder hann jag få en paus, landa lite efter jobbandet och fylla på med ny energi. Ordentligt boostad med positiv energi gav jag mig sedan iväg för att utmana Tantobacken. Uppvärmningen gick från Gamla Stan och över på Söder Mälarstrand, Hornstull och Tanto. Riktigt skönt löparväder, lite väl fuktigt kanske, men luften var sådär skönt syremättad och benen bara rullade på.

Framme vid backen funderade jag över om jag skulle springa 8 eller 10 vändor, beslöt mig för att ta 8 vändor idag. Så, upp och iväg. Första intervallen blev den långsammaste, jag var ofokuserad och det märktes direkt på både löpsteg, kadens och hållning. Joggade ner igen och flyttade allt fokus till backen; nästa intervall gick tre sekunder snabbare. Under den femte intervallen hände det; poletten ramlade ner och helt plötsligt kände jag flytet, rytmen, hållningen. Allt stämde! En riktig "aha-upplevelse" i backlöpning. Lycka! :-) Det syns även på resterande intervaller; de gick jämnare, pulsen blev några slag lägre och kadensen nästan tio varv högre/min. När jag sprang den åttonde intervallen lyckades jag dock tappa någon sekund (tappade fokus IGEN!) så det blev två straffrundor i god fart. Såhär blev iterationerna: 39-36-35-35-35-34-35-36-34-34. Snittpace på intervallerna: 4:29 min/km.
Joggade hemåt i lugn fart och njöt av sommarkvällen, ahaupplevelsen och löparglädjen. Totalt blev det 13,6 km, pace 4:58 min/km (uppvärmning 4:42 min/km, nedjogg 4:49 min/km)inklusive nedförsbacksvilan, puls 166/191 och kadens 184/210.

Planeringen för resten av veckan lyder som följer:
Tisdag: Fyspass på gymmet
Onsdag: Vila
Torsdag: 6x1000 m intervall på Krillan. Mål: 4:00-pace eller strax under på varje intervall. Joggvila mellan intervallerna, ståvila efter den tredje intervallen.
Fredag: 15-20 km distanspass, medelfart
Lördag: vila
Söndag: Fartlek eller före-frukost-jogg
Frågor på det?

Förra veckan landade på 79,8 km löpning och ett fyspass på gymmet. Riktigt nöjd med det! Och förvånad konstaterar jag att det ikväll är en vecka sedan jag la till en räknare på min blogg och redan har jag över tusen besökare. Well, varmt välkomna allihop :-)

8 kommentarer:

Andreas sa...

Blir mitt första inlägg här.

Måste säga att du imponerar väldigt vad gäller din kontinuitet i både träning och bloggande. Kul också att se att resultaten kommer - grattis!

Började själv med löpningen för cirka 8 månader sedan (2,5 km pingislunga) men lyckades hålla i och komma runt gbg-varvet under 2 timmar och är nu "löparnörd" med sikte på LL och förhoppningsvis SM nästa år.

Din, masses och Nix blogg gör det lättare för mig att verkligen ge mig ut på mina 4-5 pass i veckan även när det känns tungt - och jag tror att det är fler än jag som är inne på era bloggar och läser frekvent utan att ge sig till känna...

Helena sa...

Karin, jag är full av beundran av dig;-D Vilket träningsproffs du är! Synd att vi inte ses den här veckan!

Karin sa...

Andreas: Jättevälkommen hit och kul att du ger dig till känna :-) Vad kul att kunna inspirera. Du verkar ha talang för löpning; Gbg-varvet under 2 timmar är jättebra! Anmäl dig till SM i god tid om du vill springa det, marathon är en ultimat utmaning. Tycker jag alltså ;-)
Helena: Tack, gulle du! Ja, jättesynd! Du och Mia får representera mig på torsdag! Men nästa tisdag ses vi om du kommer på TShM-träningen :-)

Magda Gad sa...

grymt skönt med aha-upplevelser! skönt med belöning, när det verkligen hjälper att vara idog och träna :-)

Nix sa...

Gah! Vad du springer din dåre.

Inte konstigt att du smiskar min bak numera. Jag har väl upp till 200 meter kvar som jag vinner...

Karin sa...

Magda: Tack :-) Och ja, det är så himla kul när man helt plötsligt fattar precis hur det ska kännas.
Nix: Haha, skulle inte tro det va?! Jag är en snigel i jämförelse på alla sträckor under milen, men okej jag klår dig på marathondistansen än så länge... ;-)

Anonym sa...

79,8 km!? Keep that good feeling up! Om du får in ett eller två dubbelpass i veckan också kommer du upp i rediga mängder!

Jag snickrar lite på sista månaden inför Berlin. Inget som avgör men kanske tvingar fram formtoppen på ett bra sätt.

Stora sommarkramar från mig

Karin sa...

Åh, tack :-) Jag lyssnar och lyder, coach!