måndag 7 juli 2008

Lite offline i semestertider

Äntligen semester, och vad gör man?! Jo, åker till metropolen Norrköping och jobbar extra (och tjänar lite pengar till kommande marathonresor...). Kommer att vara bortkopplad från bloggvärlden ett par dagar framöver, men lovar att uppdatera och läsa så fort jag har möjlighet!
Gårdagen bjöd på hektiskt jobb och en resa hem till föräldrarna. Tog en löpsväng med pappan, det blev en riktigt härlig runda i regnet. Luften var syremättad och alldeles lagom sval och det doftade underbart av fuktig skogsmark och blommande blommor. En sammanfattning av turen kan skrivas "mindfulness"; att vara i nuet. En upplevelse nyligen fick mig att känna mig väldigt levande och 100 % närvarande. Och mycket lycklig. Samma känsla hade jag under löpningen igår, jag var närvarande i mitt löpsteg varje sekund, fokuserade på att ta korta steg och skjuta ifrån med tårna. Löpsteget håller på att förändras och min stela rygg håller faktiskt på att mjukas upp. Märklig och mäktig upplevelse. Totalt blev det 14 km, snittpace 4:39 min/km, snittpuls 166 spm och en snittkadens på 186 steg/min. Mycket nöjd och väldigt förvånad över att det kändes relativt lätt och behagligt. Kommande löprundor får utvisa om jag är på väg ur formsvackan eller om det var en runda med optimala förutsättningar...
Nu väntar jobb och test av Borgsmo IP's löparbanor för tusingar imorgon. Spännande värre. Återkommer mot slutet av veckan med en rapport, stay tuned!

8 kommentarer:

Katarina M-I sa...

Shit! Vilket snitt!
Ha det så bra på din jobbsemester:)

Pengarna går ju till ett roligt ändamål, men jag tycker ändå att det känns hårt att du ska behöva jobba ihop till dina tävlingar. Nu får du skaffa spons;)

Kram!

Anonym sa...

Åh, så härligt, såna rundor är godis för själen!
Och så spännande med ditt löpsteg - kanske blir det en gasell av kaninen? Eller en gepard?

Ha en trevlig "semester"!

Magda Gad sa...

Vad duktig du är! Springer som en gudinna och jobbar extra på semestern. Imponerande seriös!

Anonym sa...

Bra pass! Längtar redan på rapporten :)

MarathonMia sa...

Håller med Cykelmygga - Shit vilket snitt! Det verkar som vi går omlott i formtopparna, vilket kanske gynnar mig. För nästa gång jag springer riktigt snabbt och du är i en dal, kanske jag bara är en halvminut sämre än dig per kilometer! Det vore nåt. Nästan som att springa tusingar på Bergsmo IP.

Anonym sa...

Detta med fokusera på att skjuta ifrån med tårna (vaderna), det gjorde jag också i början när jag lade om mitt löpsteg. Förmodar att det hade nåt slags träningsvärde som jag hade nytta av längre fram, men för mej blev det ganska spattigt och kändes inte naturligt. Ändå ett steg framåt jämfört med tidigare häldunsande.

För att hitta FLYTET ska man helst inte behöva tänka alls (förutom vid behov på överkroppshållningen och blicken som jag nämnde tidigare) men det kan man såklart inte börja med om man vill göra en aktiv omläggning av löpteknik.

Jag tror på följande metodik för att hitta rytm, teknik och flyt:


1. Experientera lite på känn i korta avslappnade fartstegringar.

2. Känn efter vilka fysiska kvaliteter du eventuellt ligger lite efter med för att klara ditt nya steg.

3. Visualisera dig själv springa med ”det perfekta steget”.

4. Stenhård fysisk träning för att jobba upp de svaga sidorna identifierade i punkt 2.

5. Repetera 3-4.

6. Å så plötsligt en dag är det bara som att benen springer av sig självt. Men det kommer inte att komma som reslutat av en massa tekniknötande, utan som en bonus när du gjort framsteg i din fysiska träning.

För min del nådde jag punkt 6 den 26/5. Jag hade då slitit med att komma under 16min på Karlbergs 4k-spår, men det var segt med ett flertal försök ca 10-15 sek över och 16:06 som snabbast. Men den måndagen kapade jag 35 sek till 15:31.
Sedan flöt det bara på, fram till den 31/5 ungefär kl 16:10.

Dunceor sa...

Min känslan när jag kör på framfoten är att jag tar lite för få steg än så jag har bra steg men dålig kadens.

Jag var precis och köpte mig ett hopprep i alla fall så nu jäklar ska det bli hoppa av =)

Ha det så skoj och jobba inte ihjäl dig!

Karin sa...

Katta: Haha, tack! Det var kul faktiskt :-) Och ja, jag vill också ha spons. Hur gör man, tro?!
Bureborn: Tja... det kanske blir en kanin ändå. På tå ;)
Magda: Åh, tack! =) Jag måste ju försöka nu när jag blivit med coach och allt...
Berglund: Den kommer... strax!
Mia: hmmm... Kan vi inte synka istället? Dessutom är du snabbare än du tror. Så det så! :)
DP/McH: Oj, tack för alla tips! Jag läser, begrunnar och återkommer :-) Måste dock först skaffa det där hopprepet, jag har identifierat svagheten: vaden!
Dunceor: Åh, du överlevde Roskilde, härligt! Jag har fått hitta ett nytt steg för att kunna öka kadensen, lite pyssel är det men väldigt löpekonomiskt!