måndag 18 februari 2008

Misslyckad vilodag och tankar om mat...

Jag VET att det står vilodag i schemat men min nyfunna löparkompis E ville ut en sväng idag och jag kunde inte riktigt motivera mig till att säga nej. Med facit i hand kan jag dock säga att fyra tempopass i rad inte är rekommenderbart, iallafall inte något man ska göra till en vana ;-)
Tänkte att vi kanske kunde springa lite lugnare, men helt plötsligt var farten uppe i 4.40 och när E anslöt blev det 4:35 runt Söder Mälarstrand-Västerbron-Norr Mälarstrand, 8K med uppvärmningen hemifrån mig inkluderat. Västerbron passerades på 4:55-tempo uppför och 4:30-tempo nedför. Väl tillbaka vid Slussen skildes våra vägar och då gick det betydligt långsammare hem. Totalt 13,5 K idag, plus en promenad på 1K uppför Henkan. Orkade bara inte springa den sista biten, det var priset jag fick betala för dagens misslyckade vilodag... (Eller, tja, jag hade kunnat pressa mig, men varför?).
Snitthastighet 4:52 totalt, snittpuls på 175 totalt, men under den snabba distansen var den 181'. Antar att kroppen är lite sliten, fyra tuffa pass på raken är den inte van vid. Blir lite orolig att min tempotopp nu kommer att följas av sjukdom, enligt Niklas' princip. Håller tummarna för att det inte är så och lovar att vila benen imorgon och bara köra styrka för överkroppen. Hur som helst så är jag grymt nöjd med passet idag och både jag och E stirrade förvånat på våra klockor eftersom det kändes som om det gick ganska långsamt... =)

Under nedjoggen idag råkade jag ut för en rejäl känning av fettförbränningströskeln. Det brukar inte hända, jag märker det sällan, men idag var det riktigt påtagligt. Det fick mig att börja fundera på hur jag äter egentligen... Jag äter kanske lite väl mycket GI för mitt eget bästa, iallafall om man ska tänka på löpning och fettförbränning. Min första termin på sjuksköterskeutbildningen omfattade en hel del nutritionslära. På en av de bästa föreläsningarna jag varit på fick vi lära oss att "fett ska brinna i kolhydraternas glöd". Således: om man ska kunna bränna fett måste man ha kolhydrater som startbränsle. Borde jag då äta mer snabba kolhydrater på morgonen om jag ska ut på ett tempopass på fm? Mina långsamma, GI-riktiga kolhydrater tar ju liksom lite tid på sig att förbränna... Någon som har nåt bra förslag på hur jag "bör" äta för att främja träningsprestationen? Trodde att jag hade bra koll, men nu tränar jag mer och mer varierat än tidigare och kanske behöver tänka i nya banor.

Nu ska jag främja den viktiga sömnen iallafall, sovmorgon imorgon och en lång frukost att se fram emot :-)

7 kommentarer:

Dunceor sa...

Låter skönt men farligt, 4 tempopass i rad kan komma tillbaka och bita en i rumpan.
Jag undrar även lite hur GI och hög träningsmängd går ihop. I mina ögon behöver man snabba kolhydrater för att kunna träna massa men även fettet och proteinerna.
Jag har inte direkt brytt mig så mycket om hur jag äter även fast jag tränar en del, jag äter som vanligt (vilket är vegetariskt så antagligen helt ok), möjligtvis mer.

Katarina M-I sa...

Hej! Hm, gräv ännu längre i dina kunskaper från näringsläran:) Leverglykogen... Om du äter lite extra kolhydrater på kvällen innan? Och tänk på insulinet som det "tveeggade svärdet" det styr både fettinlagring och kolhydratinlagring. Bara lite tankar från en träningsnörd som inte kan träna så mycket just för tillfället:)
Kul blogg, känns skönt att det finns fler förtappade där ut!
Hälsningar Katarina

Karin sa...

Dunceor: Jag vet... Råkade bara bli så den här gången;) Jag funderar på samma sak om GI och träning. Snabba kolhydrater behövs ju för att få igång förbränningen. Kanske ska fundera mindre och bara äta det som känns vettigt?!

Tack Katarina :) Jag brukar tänka på att äta "extra bra" kvällen innan ett långpass, men nu ska jag testa med det inför fm-träningarna över lag också.

Benet sa...

Har du sett mitt inlägg om gröt? En kanonstart på dagen. :-)

Vilken sanslös fart du har när du kutar. Kul!

Dock måste jag säga det du redan vet... Ta det isigt, bränn inte ut dig och din kropp. Vila är ju också en (väldigt viktig) del av träningen!...

...(känner mig som den tjatiga farsa jag är)...

Karin sa...

Benet: Tack, ska kolla grötlänken ikväll efter jobbet. Och tack för påminnelsen, jag VET... Uppskattar omtanken!

Dunceor sa...

Karin: Jag tror helt klart på att man inte ska lägga så mycket tanke bakom det. Äter man någerlunda vettigt (dvs inte snabbmat varje dag, inte massa godis och inte massa halvfabrikat) och varierat så tror jag kan klarar sig helt perfekt. Jag tycker att vissa människor fokusera för mycket på maten och för lite på träning (du är inte en av dem =) ).

Karin sa...

Tack, Dunceor. Kloka ord =)