torsdag 29 januari 2009

Maffe, Ipren och Ice-Power

Veckans bästisar måste vara just dessa tre; Maffe som i Maffetoneträning, Iprentabletterna och Ice-Powertuben (eller snarare innehållet i tuben...).

Mängdveckan har hittills omfattat dryga 81 km löpning och kroppen känns förvånansvärt pigg och fräsch. Förmodligen är det för att jag sprungit lugna, fina pass; 5:10-5:30-fart, och pulsen legat lågt. Maffetone-skt lågt, igår kväll hamnade pulsen på låg-låga 147 spm i 5:17-fart och jag fattar ingenting. Borde inte pulsen börja krypa uppåt och indikera att kroppen är sliten istället?

I övrigt har jag återupptäckt Ice-Powergelen. Det var länge sedan jag tyckte att mina ben behövde IP efter ett långpass, men i onsdags kröp det i benen och då kom jag på den briljanta idén att plocka fram denna underbart kylande gel igen. Så skön känsla!! :-)

Iprentabletterna då? Jo... jag hävdar fortfarande med bestämdhet att om man har så ont att man måste äta värktabletter för att kunna träna så bör man avstå träningen. I det här fallet äter jag Ipren för snabbare återhämtning; Ipren är antiinflammatoriskt och ökar genomblödningen, således värktabletter i förebyggande syfte. Och so far, so good. Nu är det bara sisådär 70K kvar om jag ska tro coachen, let's bring them down as well, huh?! :-)

7 kommentarer:

gullfot sa...

Det är helt sjukt hur lite det sliter på kroppen att springa långsamt, även om man springer mycket. (Själv är jag fortfarande utslagen från i tisdags...) Superkul att det funkar så bra - du kommer känna dig stark som hulken efter den här veckan, vad kan stoppa dig liksom!

Anonym sa...

Ordverifiering: "proppoi".

Att proppo i sig antiinflammatoriska medel i förbyggande syfte, låter skumt.
Lite som doping, man tar det för att kunna träna mer. Men du är ju utbildad, så du har väl helkoll.

Mängdvecka ska jag prova någon gång. Jag måste bara träna lite först så jag orkar, ha ha!

Anonym sa...

Det var värst vad du tränar. You go girl!

Karin sa...

Fredrika: Jag är verkligen förvånad! Samtidigt är det kul att komma till nya insikter, att mängd inte behöver vara synonymt med en sliten kropp. Jag förstår ultran i dig! :-)
Jumper: Jag förstår att det låter märkligt och det är väl inte helt olikt doping heller, jag gör det ju för att återhämta mig snabbare. Fick tipset av en läkare som är duktig på idrottsskador, en kortare period med antiinflammatoriska läkemedel kan minska skaderisken. Men visst har du en poäng där! Och vad gäller mängdvecka så tror jag att du har fina mängder redan, i lugnt och behagligt tempo :-)
Mackan: Long time no see! Tack, jag ska ju närma mig dig på maran så då måste jag ju ligga i, hi hi ;-)

Nix sa...

Ha!
Om du får äta så får jag äta.

Köp Ipren: Check
Ät Ipren: Check!
Muskelvärk försvann: Check!

Kan man få hemleveranser månadsvis tror ni? Det skulle räcka med 60 tabletter hemskickade den 15:e varje månad.

Anonym sa...

Jag är lite kluven till att ta antiinflammtoriska i förebyggande syfte. Det finns en studie där de visat att proteinsyntesen är nedsatt 24h efter man intagit NSAID-läkemedel och att även återhämtningen påverkas. Läs mer om detta i denna tråden:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=60745

Din läkarkontakt ska nog ta och uppdatera sina kunskaper.

Läs också avsnittet om idrottskador i

http://www.simf.se/images/stories/tidskriften/Sv%20Idrottsmed%204-08_low.pdf

Citat: "Speciellt ska man tänka på att dessa medel kan hämma den tidiga läkningen", dvs det kan ge motsatt effekt att käka antiinflammatoriskt i början av en skada.

Karin sa...

Nix: hahaha, nu var det under en KORT period (alltså mindre än en vecka) och i förebyggande syfte. INTE för att maskera skadan ;)
Medeldist: Se ovan, det handlar alltså om en kortare period och i förebyggande syfte INNAN en skada har uppstått. Men självklart är jag med på att man inte kan käka värktabletter dagarna i ända, det fyller liksom ingen funktion... Och vad gäller läkaren så jobbar han bl.a. med idrottsskador, tror han har koll på läget. Det är ett specifikt råd jag har fått, jag kanske skulle poängtera att det inte är en generell sanning heller :-)